Thursday, March 19, 2009

NOTA PUTUS CINTA

Hehehe.....saja je aku letak tajuk nie, nak bagi orang2 yang berkenaan segera membacanya. Maklumlah, banyak benar cerita2 sensasi berkumandang di ruang udara Dataran Maybank. Apapun, aku bukanlah nak kongsi kisah cinta sesiapa, cuma sekadar nak memberi pandangan seputar perbicaraan aku dengan seseorang yang bercadang ingin memberi nota putus cinta kepada Rabbul Izzati dek melihat tiada lagi keindahan hidup di sisi dunianya sehingga tergamak mengeluarkan kata2 "lebih baik mati dari hidup menderita". Astaghfirullahal'azim.

Soalnya, benarkah kematian itu menyelesaikan masalahnya? Bila ditanya dah bersedia ke untuk berpindah ke alam baru, dia menjawab penuh yakin bahawa Allah akan mengampuni segala dosa hambanya biar sebanyak buih dilautan, malah masuknya manusia ke dalam syurga nanti pun bukan semata-mata kerana amalan baik yang dikerjakan selama ini akan tetapi dek rahmatNya Yang Maha Luas. Pergh..... jawapan memang 'marvellous', tapi mengharapkan rahmatNya perlukan bukti dari kita selaku hambaNya. Memang, ada ketikanya masalah yang datang seakan tak mampu lagi ditanggung, akan tetapi Rasulullah S.A.W tak pernah pun mengajar umatnya memohon untuk meneguk air kematian.

Allah berfirman dalam Surah Al-Baqarah, ayat 216 yang bermaksud : "Dan barangkali kamu membenci sesuatu, sedangkan ianya baik untuk kamu, dan barangkali kamu menyukai sesuatu sedangkan ianya buruk untuk kamu. Dan Allah, Dialah yang maha mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." (al-Baqarah : 216)

Sepatutnya, kalau betul2 meyakini janji Allah itu, kenapa mengambil mudah urusan hidup yang telah diberi selama ini, tamatkan segalanya dan serahkan diri pada Allah Yang Maha Pengampun untuk memaafkan segala kesilapan begitu saja......tanpa sebarang usaha langsung untuk meraih simpatiNya.

Anas bin Malik R.A berkata, sabda Rasulullah S.A.W : "Jangan seseorang kamu bercita-cita untuk mati disebabkan kemudharatan yang menimpanya di dunia, akan tetapi hendaklah dia berkata : "Ya Allah, hidupkanlah aku, selama hidup itu baik untuk aku, dan matikanlah aku selama-mana mati itu baik untuk aku." (HR Al-Bukhari)

Aku teringat pada satu hadis yang diriwayatkan oleh Muslim :-

Anas bin Malik R.A berkata, “Rasulullah S.A.W. suatu ketika pergi menziarahi seorang lelaki di kalangan muslimin yang ditimpa penyakit yang teruk, sehingga dia menjadi seperti seekor anak burung yang baru menetas (lemah dan tidak berdaya).

Lalu Rasulullah S.A.W. bertanya kepadanya: “Adakah kamu telah berdoa atau meminta sesuatu daripada Allah?”

Jawab orang itu: “Ya, aku pernah memohon: “Ya Allah, apa-apa dosaku yang akan dibalas diakhirat, segerakanlah balasannya ke atasku di dunia.”

Rasulullah terkejut sambil berkata: “Maha suci Allah, kamu tidak akan ada upaya atau kamu tidak akan mampu (menanggungnya), mengapa kamu tidak memohon dengan berkata: “Ya Allah, kurniakanlah kebaikan kepada kami di didunia dan kebaikan di akhirat, dan jauhkanlah kami daripada azab api neraka.

Kata Anas: “Lalu Baginda berdoa kepada Allah, maka Allah menyembuhkan orang tersebut.” (H.R. Muslim)

Buat mereka yang berkenaan, kehidupan bukanlah satu perjalanan yang panjang. Jadi, tak payahlah terlalu beratkan diri untuk melayani karenahnya. Yang patut sangat dikhuatiri adalah 2 alam yang berikutnya, sebab pada keuda-duanya itu tidak ada lagi ruang dan peluang untuk membetulkan segala yang telah berlaku. Di dunia fana ini, kalau pun ada kesilapan terburuk yang pernah dilakukan, kita masih memiliki sebegitu banyak kesempatan untuk memperbaikinya serta memohon keampunan dari Allah.

“Tidak ada seseorang yang ditimpa keluh kesah dan kesedihan, lalu dia membaca: (maksudnya) “Ya Allah sesungguhnya aku adalah hambaMu, anak kepada hamba lelakiMu, anak kepada hamba perempuanMu, ubun-ubunku berada di dalam gengamanMu, telah berlalu ke atasku hukumanMu, adillah ke atasku setiap ketetapanMu, aku memohon kepadaMu, dengan setiap nama yang Engkau namakan diriMu dengannya, atau dengan nama yang Engkau turunkannya di dalam kitabMu, atau dengan nama yang Engkau ajarkan kepada salah seorang daripada hambaMu, atau dengan nama yang Engkau simpan ia di alam ghaib di sisiMu, untuk Engkau menjadikan al-Quran itu penghias dan cahaya hatiku, menghapuskan kesedihanku dan menghilangkan keluh-kesahku.” Melainkan Allah akan menghilangkan keluh-kesah dan kesedihannya dan Allah gantikannya dengan kegembiraan.” (Hadith riwayat Ahmad dan Ibn Hibban, dinilai Sahih oleh Ahmad Syakir di dalam Syarh Sunan al-Tirmizi - al-Durar).

No comments: